Promenera under sekelgamla ekar

Förnyelse med respekt för naturen

När Stora Sköndal förnyas bejakas det lugn och den härliga grönska som präglar området i dag. Naturvärden tillvaratas på bästa sätt och stadsdelen ska ge minimal miljöpåverkan. Samtidigt vaknar området till liv på ett nytt sätt när gator, stråk, mötesplatser och verksamheter läggs till och tusentals människor flyttar hit eller börjar arbeta här.

Sköndal är ett väletablerat område, vackert beläget vid Drevviken söder om Stockholm. Det är präglat av Stiftelsen Stora Sköndals verksamhet inom stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning. I denna lugna, gröna oas är det lätt att trivas bland vackra ekstråk och historiska byggnader.

Fram till 2035 ska den befintliga stadsdelen nu kompletteras med 4 400 nya bostäder och 1 500 nya arbetsplatser, utbyggd vård- och omsorgsverksamhet, tre skolor, gymnasium, högskola och ny idrottshall. Denna mer urbana bebyggelse planeras med stor respekt för och stark anknytning till områdets kvaliteter. Stadsdelen ges en miljövänlig karaktär, präglad av biologisk mångfald, och ska på ett naturligt sätt smälta ihop med de vackra omgivningarna.

Kvalitet, småskalighet och ett enkelt liv

Gestaltningen hos den nya byggnationen får höga estetiska kvaliteter och ett variationsrikt, välkomnande uttryck. Till största delen får bebyggelsen begränsad höjd och området ges en trivsam småskalighet som släpper in grönskan på knuten. Samtidigt finns en stark koppling till det befintliga Sköndal som nu naturligt växer vidare in i det nya området.

En ny handelsplats med matvarubutik och trädgårdscenter byggs utmed Sköndalsvägen vid Gubbängsmotet. Det kommer att göra vardagen lite enklare för alla som flyttar hit, utan att för den skull störa de boende, stadslivet eller rekreationsområdena.

Ladda batterierna i omgivningen

Ända sedan Sköndal ingick i Drottning Kristinas jaktmarker på 1600-talet har det vackra området vid Drevviken varit en omtyckt plats för rekreation. I dag finns här bland annat badplats, växthus, fantastiska promenadstråk, utegym och på vintern pulka- och skridskoåkning. Det nyligen renoverade gula Kristinahuset, med sin vackra utsikt ned mot sjön, byggdes redan 1686. Nu serveras här fika och lunch på caféet som lockar gäster från hela Söderort.

Nära till stan, nöjen och handel

Bussförbindelserna till Sköndal är välutbyggda och det går snabbt att via Nynäsvägen ta sig in till Gullmarsplan för byte till tunnelbana och tvärbana. När både tunnelbanan och tvärbanan under kommande år byggs ut blir Gullmarsplan dessutom en ännu viktigare nod i kollektivtrafiken, med enklare och snabbare resor till stadens övriga delar.

Utbudet av underhållning och idrott i Globen och på Tele2 Arena är inte heller långt borta. När den nya stadsdelen växer fram får Sköndal mer lokal service och handel, men när detta inte räcker till finns exempelvis även det rika utbudet i Farsta Centrum inom räckhåll.

Om Einar Mattsson

1927 lämnade bondsonen Einar Mattsson sitt familjehem på Väddö för att ta anställning som snickare i Stockholm. Med sig hade han sina bara händer och en egenhändigt hopsnickrad verktygslåda. Det blev första steget på en spännande resa där han gick från att visa framfötterna som timmerman till att bli en engagerad byggmästare som var med och utvecklade det moderna Stockholm.

Ända sedan Einar Mattsson började har vi velat driva på och sätta en ny standard för boendet i Stockholm. Från små detaljer i kök och sovrum till funktion och intryck hos hela kvarter. Därför har vi tagit fram en utvecklingsplattform som styr vårt arbete i de projekt som vi skapar, och som ger oss möjlighet att lägenhet för lägenhet, hus för hus, område för område, ge invånarna i Stockholm mer värde för pengarna.

Läs mer om Einar Mattsson på einarmattsson.se